1.2011 YGS'de ilk tercih döneminde merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek kontenjana başvurabilir mi?
Kontenjansız açık öğretim programlarına yerleştirilen öğrenciler hariç, ilk yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar ek kontenjanlara başvuramazlar.
2.Sadece özel yetenek sınavına başvuracak olan öğrencilerin tercih yapmasına gerek var mıdır?
Hayır, gerek yoktur. Çünkü bu adaylar merkezi yerleştirme ile değil tercih edecekleri okulun özel şartlarına göre yerleştirileceklerdir. YGS'de 180,000 barajını geçmeleri yeterli olacaktır.
3.Genel lise mezunu bir aday, alan dışı tercih yaptığında ne kadar puan kaybına uğrar?
2011 ÖSYS'de AOBP, en düşük 100 ve en yüksek 500 olacak. Bu durumda alan dışı tercih yapılınca aday eğer okul birincisi ise kendi alanında tercih yaptığında 500 x 0,15= 75 ek puan alacak, alan dışı tercih yaptığında ise 500 x 0,12= 60 ek puan alacak. Bu durumda adayın kaybı 75-60= 15 puan olacak.
4.Yetenek sınavlarına girmek için YGS'ye mi, yoksa LYS'ye mi girmek gerekiyor?
Yetenek sınavlarına başvurabilmeniz için YGS'den 140 puan barajını aşmanız yeterli. Özel yetenek sıvalarının ÖSYM ile ilgisi yoktur. Söz konusu sınavlar üniversiteler tarafından yapılmaktadır.
5.Ek yerleştirme işlemleri nasıl olacak?
ÖSYS sonuçlarına göre (Sınavsız Geçiş dâhil) yapılan genel yerleştirme sonunda boş kalan veya kaydolmama nedeniyle boşalan kontenjanlara eylül ayının son haftası içerisinde ÖSYM tarafından merkezi olarak ek yerleştirme işlemi yapılacak. Ek yerleştirmede meslek yüksekokulları programlarına öncelikle Sınavsız Geçiş hakkı olan adaylar yerleştirilir. Bu yerleştirme sonunda boş kalan kontenjanlara lise mezunları ile meslek lisesi mezunları alanları dışında ÖSS puanlarıyla yerleştirilecekler.
6.Sınavsız yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlara ek yerleştirme yapılacak mı?
Meslek lisesi ve teknik lise öğrencileri, kendi alanları dâhilinde yapacakları tercihlere göre yerleştirilecekler; bu öğrencilerden kalan boş kontenjanlara ise meslek liselerinin ve teknik liselerin farklı alanlarından mezun olanlarla diğer düz lise öğrencileri 140 puan barajını da aşmışlarsa hiçbir öncelik olmadan ilgili Y-YGS puanlarına göre yerleştirilecekler.
7.Sınavsız Geçiş ile 2010-ÖSYS'de kendi alanımda bir yükseköğretim programına yerleştirildim, 2011-ÖSYS puanım ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılacak mı?
Sınavsız geçiş ile bir yükseköğretim programına yerleştirilen adayların Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı puanlarına uygulanacak katsayılarda herhangi bir değişiklik yapılmaz.
8.Düz lise çıkışlı adaylar 2 yıllık meslek yüksekokulu tercihi yapabilir mi?
"Sınavsız Yerleştirme" sonrası boş kalan kontenjanlar için "ek yerleştirme" yapılacağından, ek yerleştirmede alan dışı (AOBP x 0,12) Y-YGS puanları dâhilinde koşullarını karşılayabildikleri takdirde 2 yıllık meslek yüksekokullarından tercih yapabileceklerdir.
9.Meslek lisesi ve teknik lise mezunları 4 yıllık fakülteleri nasıl tercih edecekler?
Kendi alanlarıyla ilgili 4 yıllık fakülteleri AOBP x 0,21 ile çarpılmış puanlar, kendi alanları dışındaki 4 yıllık fakülteleri AOBP x 0,12 ile çarpılmış puanlarla tercih yapabilecekler. Meslek lisesi ve teknik lise mezunları tercihlerinde teknoloji fakültelerine yer verdiklerinde MF-4 puanlara AOBP'leri 0,15 ile çarpılarak işlem görecek. Ayrıca kendi alanları dışındaki 2 yıllık meslek yüksekokullarını da ek yerleştirme ile (AOBP x 0,12) puanlarıyla tercih edebilecekler.
10.Adayın tercih listesinde yer almayan ama puanı yettiği programa yerleşmesi mümkün müdür?
Yerleşme işleminin yapılabilmesi için tercihte bulunması gereklidir; puanı yetse de tercih yapmazsa aday yerleşemez.
11.Eşit ağırlık mezunu bir öğrenciyim. Bu yıl LYS'de hem eşit ağırlık hem de sözel alanla ilgili sınavlara girdim. Tercih listemde hem TS-2'den hem de TM-1'den alanlar tercih edebilir miyim? Ayrıca şu an İstanbul Ü.'de İngilizce İktisat bölümünde (örgün eğitim) okuyorum aynı anda ikinci öğretim bir bölüm okuyabilir miyim?
Aynı anda ikinci bir üniversite olarak AÖF okunabilir. Ama istenirse aynı üniversitede benzer alanlarla ilgili yandal programı bitirilebilir.