Yükseköğretim programlarına öğrenci alınmasında, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme ile yükseköğretim kurumları tarafından yapılan Özel Yetenek Sınavıyla Seçme olmak üzere iki farklı yöntem kullanılır. Merkezî Yerleştirme yöntemi aşağıda açıklanmıştır. Özel Yetenek Sınavıyla Seçme Yöntemi ise 9. maddede anlatılmaktadır. Merkezî Yerleştirmede adaylar, yükseköğretim programlarına (Sınavsız Geçiş hariç) , ÖSYS puanları ile varsa ek puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM'ce yerleştirilir. Merkezî Yerleştirmenin Sınavsız Geçiş ile ilgili kuralları 7. maddede anlatılmaktadır. 2012 yılında, ÖSYS sonuçlarına göre yapılacak merkezî yerleştirmede 2012 yılı yerleştirme puanları ile 2012 yılı için hesaplanmış ek puanlar kullanılacaktır.
Tüm adayların yerleştirme puanları hesaplanırken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları 0,12 katsayısıyla çarpılacaktır.
Tablo 3C, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarındaki alanların devamı niteliğinde olduğu kabul edilen ve adayların sınavsız yerleştirilebilecekleri (Bakınız 7. madde) ön lisans programlarını göstermektedir. Bu programlara yerleştirmede öncelik, sınavsız geçiş hakkı olan adaylardadır. Sınavsız geçişle kontenjanı dolmayan programlara, ortaöğretim kurumlarının diğer alanlarından mezun olan adaylar (tercih ettikleri takdirde) ilgili YGS yerleştirme puanı ile yerleştirilir.
Tablo 3Ave Tablo 3B.1 ortaöğretimdeki bazı alanlar ile aynı alanda olduğu kabul edilen ek puan alınacak lisans programlarını göstermektedir. Adayların hangi yükseköğretim programlarını tercih ederlerse ağırlıklı ortaöğretim başarı puanlarının ek olarak 0,06 ile çarpılacağını öğrenebilmeleri için Tablo 3A'da ve Tablo 3B.1'de alanlarını bulmaları ve bu alanların altındaki yükseköğretim programlarını incelemeleri gereklidir.
YGS puan türlerinin herhangi birinden en az 140 puan alan adaylar, istedikleri takdirde, kontenjan sınırlaması olmayan açık öğretim programlarına yerleşebileceklerdir.
Yükseköğretim programlarını tercih edebilmek için YGS ve LYS'lerde en az kaç puan almak gerektiği Tablo 1G ve Çizim 7'de gösterilmiştir.
Yerleştirme sonuçları, adayların yerleştirildikleri yükseköğretim programının bağlı olduğu üniversiteye elektronik ortamda gönderilecektir.
Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra bu programlara kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecektir. Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara ve yeni açılan programlara ÖSYM tarafından Ek Yerleştirme yapılacaktır.